Гарбуз - як лікар і вітамін!..

Пятница, 10 Сентября 2010 г. 23:08 (ссылка)редактировать + в цитатник или сообщество +поставить ссылку

Думки щодо походжння гарбуза до цих пір розходяться.
Дехто вважає батьківщиною гарбуза Америку, а інші стверджують, що гарбуз культивували при імператорському дворі в Китаї. Гарбуз не лише смачний овоч, але й корисний великою кількістю вітамінів і каротину. В м’якоті гарбуза є дуже багато цінного для дитячого організму - вітаміну D, який посилює життєдіяльність і прискорює ріст дітей. Клітковину цього овочу легко засвоює навіть ослаблений організм, чому блюда з гарбуза рекомендують для лікувального і профілактичного харчування. Оскільки в гарбузі багато солей міді, заліза і фосфору, які позитивно впливають на процес кровотворення в організмі, вживання гарбуза рекомендовано як профілактика малокрів’я і атеросклерозу.
Корисний гарбуз також при захворюванні печінки і нирок. Гарбуз добре регулює травлення і за рахунок великого вмісту пектину сприяє виведенню холестерину із організму.
Із органічених кислот в гарбузі є переважно яблучна кислота. В ній достатня кількість сахаристих речовин: глюкоза, фруктоза, сахароза, причому 2/3 суммарної кількості сахаристих сполук складає глюкоза.
Гарбуз справжня комора мінеральни сполук: кальцій, калій, фосфор, залізо, мідь, фтор і цинк. В м’якоті багато каротину, вітаміну С, групи В і інших корисних для організму речовин, які позитивно діють на послаблюючу функцію кишечника, в той же час це дуже хороший сечогінний засіб.

Блюда з гарбуза рекомендують хворим на гепатит і холецистит, з жовчнокам’яною хворобою, хронічними колітами і ентероколітами в стадії загострення, з захворюваннями серцево-судинної системи (гіпертонія, атеросклероз недостатність кровообігу), с гострими і хронічними нефритами та пієлонефритами, рекомендують вагітним жінкам як природній протирвотний  засіб, при «морській хворобі».
Для лікування нирок вживають не саму м’якоть, а вижатий сік із свіжого гарбуза – по пів склянки на добу. Сік має заспокійливу дію, покращує сон.
Як компрес - розстерту м’якоть гарбуза прикладають на вражені ділянки шкіри при екземах, опіках та висипах.
Блюда з гарбуза бажано вживати тим, хто переніс захворювання на вірусний гепатит А, в зв’язку з тим, що біологічно-активні речовини м’якоті сприяють відновленню активної антиоксидантної функції печінки.
Вживаючи блюда з гарбуза протягом тривалого часу можна досягти виведення зайвої рідини із організму. З цією метою гарбузову дієту рекомендують при серцевих і ниркових набряках протягом 3-4 місяців в сирому вигляді по 0,5 кг на добу і в вареному чи запеченому вигляді по 1,5 кг на добу призначав знаменитий російський терапевт С.С. Зимницький.
Гарбузове насіння з давніх часів використовували в народній медицині як глистогінний засіб, а також як засіб, що допомагає при захворюванні сечополових органів, особливо при спазмах, які утруднюють сечовиділення.
В Індії гарбуз використовується при лікуванні туберкульоза. Доказано, що водний екстракт плода гарбуза в разведенні 1:10000 запобігає розмноженню туберкульозної палочки.

Джерело: Анатолій Пашустин

Інтернет-заробіток: $$$ WMmail.ru - куча работы $$$

This entry was posted on Пятница, сентября 10, 2010 at 9:19 пп and is filed under О здоровье, Разное, Статьи. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.